Egy tüneményes, nagyon érdeklődő és tanulnivágyó fiúcsemete boldog édesanyja vagyok. Szeretném bemutatni néhány egyszerű saját készítésű játékunkat, ajándékunkat, hátha más is hasznát veszi... Ha tetszenek, légy rendszeres olvasóm, várlak vissza... (Harsányi Éva)

2013. február 8., péntek

Farsangi jelmez készítés - batman

Azt már megszoktam, hogy a gyermekem évről évre feladja a leckét így február tájban, mindig valami melós jelmezre esik a választása... Két éve róka volt (lásd a leírását itt), tavaly krokodil (lásd itt), most pedig batman akart lenni...
(Node az idén megbeszéltük, hogy jövőre már együtt készítjük a jelmezt.)

Fura a lelkesedés, mert még semmilyen formában (se film, se rajzfilm) nem látta, de ugyanígy van a többi szuperhőssel is... Ez most úgy tűnik a superhero korszaka.
Nem vagyok túl művelt batman ügyileg, a neten több félét is találtam, így megkérdeztem mégis milyen szeretne lenni: hozta a szülinapra kapott memória batman figurát ábrázoló darabját... A rajzfilmes verzió volt rajta...
Jól látjátok, izmos a fiam! Ugyanis az egyetlen kívánság az volt, hogy Anya, izmokat is akarok! Mivel pár nap alatt természetes úton ez reménytelen, így varrtam neki kockás has és mell izmokat.
Vettem két méter enyhén csillogó anyagot, egy méter 4 cm-es sárga szaténszalagot, és előszedtem ezt-azt a ruhás és kézműves szekrényekből....
Alapanyag:

felső rész
-alul egy elől mintás hosszú ujjú póló (a mintát eltakarja a felette lévő ujjatlan)
-rajta egy ujjatlan poló izmosítva egy lepedő anyaggal és némi tömőanyaggal
-tépőzár (a hátát felvágtam, hogy egyszerűbb legyen az izmokat varrni, ott záródik ezzel)
- fekete és sárga barkácsfilc a batman jelhez
köpeny 
- sötétkék szatén (régi párnahuzat szétbontva)
- enyhén csillógó fekete anyag
- tépőzár
- fekete gumi a csuklóhoz         
nadrág
- szürke nadrág (amikor épp nincs batman bevetésen akkor téli aláöltözet)
- enyhén csillógó fekete anyag
öv
- 4 cm széles sárga szaténszalag
- sárga bélés (ezt én táska béléshez használom, kissé merevíti az övet)
- tépőzár
- kis karton darabok
álarc
- enyhén csillógó fekete anyag
- karton
- pici sötétkék barkácsfilc
- fekete gumi
kesztyű
- enyhén csillógó fekete anyag
- steppelt fekete bélés
- sötétkék ferdepánt
- tépőzár

Elkészítés (egyelőre túlnyomórészt képekben, majd kiegészítem a leírással idővel)

Felsőrész
A skiccpauszt az ujjatlan póló elejének megfelelő alakúra, méretűre vágtam, és izmokat rajzoltam az egyik felére, Kettéhajtottam, és az átlátszó filcvonalakat a másik oldalon is átrajzoltam, így szimmetrikus lett.

Fogtam a pólót, egy lepedődarabot alá, a megrajzolt skiccpauszt felé raktam, összetűztem gombostűkkel, bejelöltem pirossal a tömőnyílásokat (nehogy bevarrjam),

és varrógéppel levarrtam a vonalakat.
Varrás után letéptem a papírt.
Hátul is levágtam a lepedőanyagból a felesleget, kitömtem tömőanyaggal, és bevarrtam a tömőnyílásokat. (Mivel a kitömött pólóanyagot nem egyszerű egyenletesen varrni, mostmár inkább körbevarrnám a vonalakat teljesen és a visszáján a lepedőanyagot vágnám ki a tömőnyílást, majd kézzel beölteném.)
Nyomtattam egy batman jelet, a sárga és a fekete filcet összefogtam, a sárga hátoldalára felrajzoltam a kinyomtatott jel alapján a mintát, végigvarrtam  megrajzolt vonalakat, a színéről a fekete filc felesleget levágtam. Barkácsfilc lévén nem volt igazán tartása, ezért még a hátuljára varrtam a fekete filcet. Kézzel két helyen az izompólóhoz öltögettem a filcből készült logot.

Köpeny





A fekete és a kék anyagot egy kifordító nyílást kivéve körbevarrtam, cikkcakkal elszegtem,
kifordítottam majd letűztem (ezzel a kifordítónyílást is bezártam egyúttal).


A nyakrészhez tépőzár darabokat varrtam.

Nadrág
A szürke nadrágot papírra fektettem és megrajzoltam az alapján az eleje és hátulja részt.

Fekete anyagból kiszabtam, elöl és hátul középen összevarrtam, majd alul az ülepénél is.
A szárakat függönyaljazáshoz használatos vasalós ragasztóval hajtottam fel, ott nem varrtam.

Az így kialakított gatya szerű képződményt az ülepénél géppel a szürke nadrághoz varrtam, kézzel a derekához öltögettem.

Öv
A szaténszalag közepére varrtam egy oválist, mellette két-két egyenest. Az így létrejött hurkákba kis hengerré formált kartonlapokat tettem.
Az így elkészített övnek nem volt semmi tartása, ezért a szaténszalaghoz varrtam még egy sárga bélésanyagot is. A végeire téppőzár csíkot erősítettem.

Álarc
Az álarchoz a neten kiválasztottam egy nekem tetsző verziót, kinyomtattam.
Két fekete anyag közé nem túl vastag karton tettem, erre a szendvicsre ráfektettem a kinyomtatott álarcot és gomblyuktűzáshez használatos öltéssel körbevarrtam. A varrás mentén a felesleget levágtam.

Kesztyű
Meglévő régi kézvédő alapján kiszabtam.
Öszetűztem asteppel bélést és a fekete anyagot, a hüvelykujj helyén gomlyuköltéssel körbementem, az anyogat a széleken cikkcakkal tűztem össze.

A szélekre ferdepántott varrtam. Hát a kész terméken látszik, hogy most sináltam először. A farsang előtti utolsó pillanatokban készült egy, így nem tudtam vele bíbelődni, de elhatároztam, MEGTANULOK FERDEPÁNTOT VARRNI, mert ez hasznos... (és mert most pocsékul sikerült).
Tépőzár csíkokat varrtam rá, azzal záródik.



2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...